iPhone 4S – Generation 5

Releasedatum – 14 oktober 2011

Efter flera år av sommarreleaser av iPhone gjorde Apple en förändring 2011 och presenterade iPhone 4S i oktober. Som iPhone 3GS var iPhone 4S en mellanuppgradering som introducerade några nya funktioner och utökad funktionalitet mer design och mycket annat förblev detsamma som iPhone 4. Som vi nämnde tidigare så släpptes den till dom tre största operatörerna samtidigt i USA vilket medförde record försäljning under den första försäljningsveckan. 1 miljon iPhones såldes den första dagen och under den första helgen såldes 4 miljoner enheter.

Med releasen av iPhone 4S skulle komma att bli ihågkommen av en helt annan anledning. Steve Jobs grundare av Apple och en av dom mest igenkända entreprenörerna av vår tid gick bort nio dagar innan iPhone 4S presenterades för världen.

iPhone 4S funktioner och finesser

Dom vanliga uppgraderingarna mellan modellerna brukar fokuseras på att snabba upp hastigheten, förbättra skärmen och kameran och iPhone 4S uppgraderad på alla dessa punkter men även några helt nya funktioner introducerades som inte tidigare funnits tillgängliga.

En av dom mest spännande funktionerna vad introduktionen av Siri Apple röstassisten som fortfarande används i dagen iPhone modeller. Siri var på många sätt tekniken som introducerade artificiell intelligens för allmänheten.

En annan stor nyhet som introducerades samtidigt som Siri var iCloud som gjorde det möjligt att spara bilder, filmer, musik, kontakter och mycket mer direkt till molnet vilket frigjorde lagringsutrymmet i telefonen. Apple introducerade även iMessage vilket gjorde textandet mellan Apple användare enklare. Integration med påminnelser och Twitter var även några av dom andra funktionerna som såg dagens ljus.

Specifikationer iPhone 4S

När iPhone 3GS släpptes fick vi veta att S:et betydde speed vilket i sin tur betydde att Apple fokuserade uppgraderingen på att göra modellen snabbare. Detta var även fokuset Apple hade med iPhone 4S men några av dom övriga uppgraderingarna ser ni nedan:

 • 8 megapixel kamera på baksidan med möjligheten att filma i 1080p (uppgradering från 5 megapixel och 720p)
 • 32 bitars Apple A5 processor med en hastighet på 1GHz och 512MB ramminne
 • Bluetooth 4.0
 • iOS 5 med stöd upp till iOS 9
 • 8h samtalstid eller surfning med 3G (upp från 7h)
 • 6 hours of web browsing time on 3G (no change)
 • 14h samtalstid med 2G (ingen förändring)
 • 9h vid WiFi användande (nedgradering från 10h)
 • 10h videouppspelning (ingen förändring)
 • 40h musikuppspelning
 • 16 GB Lagringskapacitet ($199) och 32 GB ($299) (64GB modellen släpptes med 4S)

Trots dom många förbättringarna och uppgraderingarna fick Apple en hel del kritik från användarna för att dom inte hade uppgraderat 4S tillräckligt. Vid tidpunkten hade 4G näten utökats och användarantalet växt enormt och många hade förväntningar på Apple att dom skulle släppta en modell med 4G funktionalitet. Men det kom att komma först i iPhone 5.

Länder och operatörer

Som vi nämnde tidigare var en av dom största händelserna med iPhone 4S att den gjordes tillgänglig för dom tre största operatörerna i USA samtidigt AT&T, Spring och Verizon.

När det kommer till länderna som den nya modellen släpptes i var den största nyheten att Kina officiellt fick iPhone. Kopior och stulna enheter hade funnit på den kinesiska marknaden i flera år men 2011 släppte Apple en version av iPhone 3GS i Kina utan wifi men i Januari 2012 kom iPhone 4S till Kina vilket gav Apple en enorm försäljnings succé på en av dom största marknaderna i världen.