iPhone 4 – Generation 4

Releasedatum – 24 juni 2010

30 millioner iPhones såldes under dom tre första åren i iPhonehistorien vilket gör den till en av dom populäraste och mest eftertraktade produkterna i världen. Apple som med sitt outtröttliga arbete för innovation ville givetvis fortsätta att tänja på dom tekniska gränserna och lanserade iPhone 4 den 24 juni 2010. Iphone 4 var den första modellen som fick en helt ny design medan vissa saker förblev dom samma så var det ett stort framsteg i både design och teknik och många kallar iPhone 4 för den första moderna smartphonen och många efterföljande modeller har baserat så den på ett eller annat sätt.

Under lanseringen av iPhone 4 sa Steve Jobs att den innehöll mer än 100 nya funktioner jämfört med 3GS och här kommer summering av några av dom viktigaste.

iPhone 4 funktioner och finesser

En av dom mest spännande funktionerna som kom med iPhone 4 var FaceTime. Genom att använda kameran på framsidan fick användarna möjligheten att enkelt starta ett videosamtal men andra iPhone 4 användare. Möjligheterna med FaceTime har hjälpt iPhone att bli ännu mer populär bland användarna runt om jorden så att dom på ett enkelt sätt kan kommunicera på ett helt nytt sätt. Det som gjorde iPhone 4 speciell var givetvis den nya designen men givetvis dom många uppgraderingarna som skedde på insidan.

Specifikationer iPhone 4

Den med iögonfallande förändringen med iPhone 4 och dom tidigare modellerna är hur den ser ut. Dom första iPhoneversionerna var gjorda av glas och plast men för fösta gången gjordes ramen av rostfritt stål och Apple stoltserade med att den var både tåligare och lättare än föregångarna.

En intressant teknisk lösning var att Apple hade byggt in antennen den rostfria stålramen. Detta var en smart och framskridande teknisk lösning men efter ett tag uppstod det problem med att den tappade täckning och avbröt samtal. Steve Jobs förnekande att detta skulle vara ett problem och när detta framkom i pressen så döptes det till Antenna-gate. Efter ett tag så erkände Jobs att detta kunde vara ett problem och Apples lösning var att erbjuda användarna en bumper i silikon som sattes på telefonen för att motverka kortslutningen i antennen.

Trots antennproblemen var iPhone 4 en av dom mest innovativa modellerna av iPhone som någonsin har släppts. Den var 25 procent tunnare än iPhone 3GS men vikten förblev densamma på 136g. Även skärmstorleken behölls men fick en rejäl uppgradering den fick en upplösning på 960×640 pixlar och det höjde pixeltätheten till 326ppi vilket var en fördubbling jämfört med föregångaren.

Apple kallade den nya skärmen för Retina för att detaljnivån med upplösningen och pixeltätheten översteg vad det mänskliga ögat kunde urskilja vilket gjorde att texten på skärmen liknade hur man ser texten i en tryckt bok. Givetvis så uppstod det diskussioner om hur vida detta stämde men oavsett så gjorde det skärmen till en av dom bästa och mest teknisk avancerad som någonsin släppts i en smartphone. Det skulle ta hela sju år innan Apple släppte en bättre skärm än denna.

Övriga uppgraderingar:

 • 5 megapixel kamera på baksidan med en LED blixt och men möjlighet att spela in film i 720p
 • Kamera på framsidan med VGA upplösning för FaceTime
 • 32 bitars Apple A4 processor med en hastighet på 1GHz och 512MB ramminne (detta var den första egenutvecklade processorn)
 • Micro-sim hållare
 • Dubbla mikrofoner, en av dom för brusreducering för att ge mer klarhet vid samtal
 • 3 axlars gyroskop
 • iOS 4.0 med stöd upp till iOS 7
 • 7h samtalstid eller surfning med 3G
 • 14h samtalstid med 2G (från 12h)
 • 10h vid WiFi användande (från 9h)
 • 10h videouppspelning (ingen förändring)
 • 40h musikuppspelning (från 30h)
 • 16 GB Lagringskapacitet ($199) och 32 GB ($299) detta var priserna vid release med ett två års kontrakt med AT&T

Länder och operatörer

När det kommer till nya länder med försäljning av iPhone förändrades inte detta med iPhone 4 men i februari 2011 precis innan releasen släppte Apple en ny version som fick stöd för CDMA nätverken. Detta blev en stor förändring för användarna i USA då det gjorde att både Verizon och Sprint började sälja iPhone och exklusiviteten för AT&T var över.

iPhone 4 problem: Antenna-Gate

Den kraftigt ökade försäljningen av iPhone 4 gick inte helt smärtfritt på användarna började upptäcka det irriterande problemet med antennen när dom höll sin telefon på ett specifikt sätt under samtal. Apple förnekade länge att detta skulle vara ett problem men missnöjet spred sig och Apple erkände till slut att problemet fanns.

Deras lösning på problemet var helt enkelt att be användarna att hålla telefonen på ett annat sätt.

iPhone History: Every generation in order from 2007-2019 4

bildkälla

Detta bakslag som orsakades av lösningsförslaget var en av orsakerna till att Apple erbjöd användarna ett gratis skal för att motverka felet.